Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Yli neljännes suomalaisista kokee epidemiatilanteen vaikuttaneen kielteisesti mielenterveensä

9.9.2020

Ongelmat näyttävät lisääntyneen erityisesti nuorilla ja naisilla.

Yli joka neljäs suomalaisista kokee koronavirusepidemian poikkeusajan vaikuttaneen kielteisesti omaan mielenterveyteensä, selviää Suomen mielenterveys Mieli ry:n teettämästä kyselystä.

Heikentynyt mielenterveys ja itsetuhoiset ajatukset korostuvat kyselyssä erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. Tämä näkyy myös järjestön kriisipuhelimessa, sillä erityisesti 18-29-vuotiaiden naisten itsetuhoisten soittojen määrä kasvoi kesällä.

- Nuoret ihmiset siirtyivät opiskelijaporukoista kotiin etätöihin ja arjen turvaverkko ympäriltä jäi pois. Varsinkin, jos asuu yksin niin jäi todella yksin niiden juttujen kanssa ja seinät alkoivat kaatua päälle. Toki nuoret naiset yleensäkin hakevat apua herkemmin kuin miehet, itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen Mieli ry:stä sanoo.

Kysely on tehty elokuussa, ja sen on toteuttanut IRO Research. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista valtakunnallisessa internet-kuluttajapaneelissa.

Miehet eivät hanki apua

Tilastojen mukaan miehet tekevät Suomessa kolme neljäsosaa itsemurhista, mutta vain harva hakee apua. Tilastojen perusteella itsemurhan tehneiden miesten keski-ikä on 48 vuotta. Järjestön kyselyn mukaan yli puolet vakavasti itsemurhaa harkinneista ei ole hakenut apua ongelmiinsa.

Siihen, miksi miehet eivät hae apua, ei ole selvää vastausta.

- Ehkä meillä varsinkin vanhemmilla sukupolvilla on vielä tällainen pärjäämisen eetos, että ongelmista ei puhuta ja ne pyritään kantamaan yksin. Itsemurhaan ja itsetuhoisiin ajatuksiin liittyy paljon vaikeita tunteita kuten häpeää ja syyllisyyttä, joita ei helposti lähdetä avaamaan kenenkään kanssa.

Hänen mukaansa miehiä pitäisi rohkaista puhumaan ja toisaalta pitäisi rohkaistua kysymään läheisiltä.

- Se lähtee jokaisesta meistä. Täytyy uskaltaa kysyä ihmiseltä, haluaisiko tämä puhua tai onko kaikki kunnossa, jos näkee että ihmisellä on ongelmia. Ei pidä siirtää vastuuta kertomisesta ihmiselle itselleen. Ongelmia ei tarvitse osata ratkoa. Riittää, että on tukena, etteivät ihmiset jää yksin niiden juttujen kanssa.

(STT)

 


Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi