Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Aikuisten ruokavaliossa paljon parantamisen varaa

11.4.2019

Aikuisten suomalaisten ruokavaliossa on runsaasti parantamisen varaa, kävi ilmi THL:n aiemmin tänä vuonna julkaisemasta FinRavinto 2017 -tutkimuksesta.

Kansallisiin ravitsemussuosituksiin nähden kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään liian vähän sekä punaista ja prosessoitua lihaa liian paljon. Viidesosa aikuisista saa ruoasta liian vähän tiettyjä vitamiineja.

Miesten ja naisten ruokavaliot eroavat tutkimuksen mukaan yhä enemmän toisistaan. Naisten ruokavalio on lähempänä suosituksia kuin miesten.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Miehistä tavoitteeseen pääsee vain noin seitsemäsosa, kun taas naisista lähes neljäsosa syö suosituksen mukaisesti.

Punaista ja prosessoitua lihaa, joiksi lasketaan esimerkiksi leikkeleet, makkarat ja nakit, suositellaan käytettäväksi enintään puoli kiloa viikossa. Miehistä suosituksen ylittää jopa neljä viidesosaa, mutta naisista vain joka neljäs rikkoo turvarajat.

Rasvaa saadaan liikaa

Väestöstä 35 prosenttia saa ruokavaliostaan liikaa rasvaa. Hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.

Tutkimuksessa havaittiin myös myönteistä kehitystä. Esimerkiksi kuidun ja D-vitamiinin saanti oli lisääntynyt, sakkaroosin saanti vähentynyt ja useita muita vitamiineja sekä kivennäisaineita saatiin riittävästi.

FinRavinto 2017 -tutkimus seurasi 18-74-vuotiaiden suomalaisten syömätapoja. Tutkimuksessa ei eritelty eri ikäryhmien syömätapoja.
Kolmekymppisten suomalaisten terveyttä seurattiin viime vuonna julkaistussa FinTerveys-tutkimuksessa. Siinä havaittiin, että jo 30-39-vuotiailla suomalaisilla on ongelmia fyysisen toimintakykynsä kanssa, ja joka kymmenes ei kykene juoksemaan sataa metriä vaikeuksitta.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten kansanterveyden pitkään jatkunut suotuisa kehitys on hidastumassa.

(STT)
Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi