Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Korut, kosmetiikka ja siivousaineet kurittavat monen ihoa

10.3.2019

Viivästynyt kosketusallergia on Suomessa yleinen vaiva, joka voi jopa estää tiettyjen ammattien harjoittamisen. Erilaisiin kemikaaleihin liittyvä reaktio alkaa tyypillisesti sen jälkeen, kun iho on ensin altistunut pitkään ja säännöllisesti esimerkiksi kosmetiikkatuotteille.
Allergista kosketusihottumaa on kahta tyyppiä, ja viivästynyt kosketusallergia on näistä selvästi yleisempi. Siinä ihottuma alkaa kehittyä noin kahdeksan tunnin kuluttua altistumisesta ja voimistuu muutaman päivän sisällä, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

- Tyyppiesimerkki harvinaisemmasta, nopeasta kosketusallergiasta on koira-allergia: koira nuolaisee ihoa, minkä jälkeen nuolaisukohtaan ilmestyy ihottuma.

Vuorenmaan mukaan atooppista ihottumaa sairastavat ovat herkempiä saamaan kosketusallergian, sillä heidän ihonsa normaali suojamekanismi on häiriintynyt.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Korhonen kertoo, että pohjoismaisten tutkimusten mukaan viivästynyttä kosketusallergiaa on arviolta 20 prosentilla väestöstä. Naiset kärsivät siitä miehiä useammin. Tutkimuksissa ei ollut mukana suomalaisia, mutta Korhosen mukaan vaivan voidaan olettaa olevan suunnilleen yhtä yleinen myös Suomessa.

Korhosen mukaan viivästynyttä kosketusallergiaa aiheuttavia kemikaaleja tunnetaan tuhansia. Yleisin aiheuttaja on nikkeli, jota voi olla esimerkiksi koruissa ja vetoketjuissa.

- Muita yleisiä aiheuttajia ovat erilaiset säilöntäaineet, joita on esimerkiksi kosmetiikassa, hiusväreissä ja voiteissa, mutta yhtä lailla myös siivousaineissa, Korhonen luettelee.

Vesikellot vaativat lääkärikäynnin

Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine kertoo, että viivästyneen kosketusallergian taustalla on yleensä pitkäaikainen ja toistuva altistuminen. Tyypillisin oire on kutiava ja punoittava ihottuma. Voimakkaammassa reaktiossa ihoon voi tulla vesikelloja ja turvotusta, ja ihottuma voi levitä laajalle kosketuspaikasta.

- Tällainen reaktio vaatii aina lääkärikäynnin, Laine toteaa.
Laineen mukaan viivästynyttä kosketusallergiaa voi olla vaikea tunnistaa, sillä se saattaa muistuttaa muita ihottumia. Oireet voivat myös välillä poistua, jos kosketus allergian aiheuttajaan lakkaa.

Kampaajat ja maalarit riskiryhmää

Laineen mukaan allerginen kosketusihottuma paranee yleensä muutamassa viikossa kortisonihoidolla. Jos altistuminen jatkuu pitkään, voi ihottuma kroonistua, jolloin myös oireet ja niiden hoito hankaloituvat.

Laine muistuttaa, että kosketusallergia on elinikäinen.

- Elimistö muistaa allergiaa aiheuttaneen kemikaalin. Vaikka aineelle altistuisi uudestaan vasta pitkänkin ajan jälkeen, palaavat myös ihottumaoireet. Allergiaa aiheuttavaa ainetta tulee siis välttää pysyvästi.

Allergologian erikoislääkäri Varpu Elenius lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo, että allergisia ammatti-ihotauteja todetaan vuosittain noin tuhat. Viivästyneestä kosketusallergiasta kärsivätkin Eleniuksen mukaan useimmiten henkilöt, jotka altistuvat ammattinsa vuoksi toistuvasti herkästi allergisoiville kemikaaleille: kampaajat, kosmetologit, siivoojat, maalarit sekä metalli- ja rakennusalan työntekijät.

- Pahimmillaan viivästynyt kosketusallergia voi johtaa jopa alanvaihtoon, sanoo Elenius.

(STT)
Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi