Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Masennus ajaa pois työelämästä

11.4.2018

Masennuksesta ja muista mielenterveyden häiriöistä kärsivien osuus työkyvyttömyyseläkkeensaajista on kasvanut. Kun vuonna 2007 mielenterveysongelmaisten osuus työkyvyttömyyseläkkeen saajista oli 44 prosenttia, toissa vuonna osuus oli jo 50 prosenttia.

Mielenterveysongelmaisten työkyvyttömyyseläkkeen saajien määrä ei ole kasvanut, mutta heidän määränsä ei ole vähentynyt samoin kuin muiden sairauksien vuoksi eläkkeelle joutuneiden, kertoo vanhempi tutkija, dosentti Ari Väänänen Työterveyslaitokselta.
Lisäksi Kelan korvaamista sairauspäivistä noin neljännes johtuu mielenterveyden häiriöistä.

Suomalaisen seurantatutkimuksen mukaan masennuslääkityksen riski oli tavallista suurempi sosiaalialan ja terveyden alan ammattilaisilla. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä sekä miehet että naiset käyttivät keskimääräistä yleisemmin masennuslääkkeitä.
Tutkimuksen seuranta-aika oli 19 vuotta.

Pitkä työpäivä lisää masennusriskiä

Masennukseen sairastumisen riskiä lisäävät ylipitkät työpäivät ja liiallinen työstressi. Tieto käy ilmi meta-analyysistä, joka on koottu 20 julkaistusta ja julkaisemattomasta kansainvälisestä tutkimuksesta, jotka käsittelivät työhön liittyviä mielenterveyshäiriöitä.
Koettu työstressi lisäsi masennusta tutkimusten mukaan 27-77 prosenttia. Tutkimusten mukaan työstressiä koki 13-22 prosenttia kyselyihin vastanneista.

Ainakin 55-tuntista viikkoa tehneillä oli 11 prosenttia suurempi masennusriski normaalia työviikkoa tehneisiin verrattuna.
Tutkimusprofessori Marianna Virtasen mukaan pitkien työpäivien yhteys masennukseen huomattiin tutkimuksissa Euroopassa ja Aasiassa, mutta Pohjois-Amerikassa ja Australiassa vastaavaa yhteyttä ei löydetty.

- Aasiassa masennusriski nousi jopa 50 prosenttia. Tämä johtui luultavasti siitä, että siellä tehdään vielä pitempiä työpäiviä, Virtanen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että pitkät työpäivät eivät automaattisesti aiheuta stressiä vaan osa ihmisistä tekee niitä mielellään.

Nuorten helpompi palata töihin

Masennuksen tai ahdistuksen aiheuttaman sairausloman jälkeen töihin palaaminen onnistui sitä paremmin, mitä nuorempi potilas oli kyseessä. Töihin palaamisen todennäköisyyttä lisäsi myös tunnollinen persoonallisuustyyppi.

- Tunnollisuus on myös masennusta ehkäisevä tekijä. Toisaalta masennus voi myös muuttaa persoonallisuutta vähemmän tunnolliseksi, Virtanen kertoo.

Vanhat työntekijät ja vakavasta masennuksesta kärsivät palasivat töihin muita epätodennäköisemmin. Yli 50-vuotiaista joka viides ei palannut töihin vuoden sisällä masennusperusteisen sairausloman jälkeen.

Töihin paluun todennäköisyys pieneni myös silloin, jos samalla ihmisellä oli diagnosoitu muu psykiatrinen tai somaattinen tauti.
Toisin kuin masennuspotilaiden, ahdistushäiriöistä kärsineiden paluu töihin onnistui varsin suurella todennäköisyydellä myös iäkkäiltä työntekijöiltä. Virtasen mukaan ahdistushäiriö johtuu usein jostain ohimenevästä akuutista tilanteesta, josta selviää lyhyellä sairauslomalla. Tällainen voi olla esimerkiksi läheisen ihmisen kuolema.

(STT)
Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi