Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Ratkaisu lastensuojelun kuormittavuuteen voisi löytyä tiimityöskentelystä

Kunnissa on huolta, miten lastensuojelulle käy sote-uudistuksen jälkeen

Helsinki 10.1.2018

Lastensuojelun parantamisesta on polkaistu käyntiin uusi selvitys. Itsestään selviä ratkaisuja lastensuojelutyön kuormittavuuden keventämiseksi ei kuitenkaan selvityksen alkumetreillä ole vielä antaa, sanovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sekä selvitystyötä johtava ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.

Sosiaalialan tekijät ovat ilmaisseet huolensa siitä, että lastensuojelussa yksittäisellä työntekijällä on käsissään liikaa asiakkaita. Ministeri Saarikko pitäytyi keskiviikkona aiemmassa kannassaan, että ongelmia ei voi ratkaista pelkästään kirjaamalla lakiin lastensuojelun enimmäisasiakasmäärä.
– Päästäisimme itsemme aika helpolla, jos toteaisimme, että lisätään lakiin pykälä ja ajattelisimme, että sillä on suomalaisten apua tarvitsevien lasten asiat hoidettu, Saarikko sanoi.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mahdollinen helpotus työntekijöiden ahdinkoon voisi löytyä tiimityöskentelymallista. Kananoja arvelee, että tiimimalli olisi lastensuojelun luonteen kannalta järkevä suunta edetä. Hän korostaa, että lastensuojelun pitää pystyä hoitamaan äkkinäisiä tilanteita niin, että kaikki työtehtävät eivät kaadu yhden työntekijän niskaan samaan aikaan.

Hän nostaa esimerkiksi 13-vuotiaan, huumekierteessä olevan nuoren, jonka perhe on tehnyt jo kaiken mahdollisen.
– Tilanteen selvittely saattaa viedä yhden työntekijän aikaa 3–4 päivää. Jos meillä on niin joustamaton järjestelmä, että kukaan muu ei voi ottaa sen työntekijän asiakkaita sinä aikana, kun hän työskentelee huumenuoren, tämän perheen ja mahdollisten sijoituspaikkojen kanssa, niin me olemme hukassa, Kananoja sanoo.

Sote vie lastensuojelun maakunnalle

Selvityksen väliraportti on valmistumassa kesäkuussa, jolloin Kananoja antaa myös ehdotuksen, miten lastensuojelun tuleva vastuunsiirto sujuu mallikkaasti. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus nimittäin siirtää lastensuojelun kunnilta maakuntien harteille.

Saarikko myöntää, että kyseessä on suuri toimintakulttuurin muutos, sillä lastensuojelulle läheiset varhaiskasvatus ja koulutus jäävät kuntien vastuulle.

Kuntaliiton lähiviikkoina julkaistavasta lastensuojelun kuntakyselystä käy ilmi, että muutos herättää huolta kunnissa. Noin kaksi kolmasosaa vastaajista on huolissaan, kuinka lastensuojelun palvelut järjestetään sote-uudistuksen jälkeen.

Muutokseen liittyviä mahdollisia riskejä pyritään ennakoimaan muun muassa valtakunnallisella Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmalla. Hankejohtaja Maria Kaisa Aula kuvailee, että toimintakulttuurin muutostyö on hyvässä vauhdissa, vaikka tekemistä vielä riittää.

(STT)Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi