Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Keskustelu / Kysy-Vastaa-Kommentoi

Kattohommat

Ryhmät >> Kysy-Vastaa-Kommentoi >> Kattohommat


Aloitusviesti
TALKKARI
ELOKUU 20, 2013.

KLO 18:17
Kattohommat
Tuli tänään töissä katolla ollessani mieleen, että mitä jos jotain tapahtuu, esim. putoan, niin kuka korvaa sairaala ynnä muut hoidot? Sekä onko luvallista työskennellä yksin katolla esim. rännien puhdistuksen tai lumenpudotuksen yhteydessä?


Vastaukset
JANNE, 3T JA TURVALLISUUSUUTISET.FI
ELOKUU 21, 2013.

KLO 09:59
Viestiä muokattu
ELOKUU 21, 2013. KLO 12:01
Työn teettäjä korvaa

Vähän riippuu mitä ja kenelle olit siellä katolla tekemässä. Jos olit oman talosi katolla, pitäisi mennä tapaturmavakuutuksesi piikkiin. Muistathan kuitenkin käyttää putoamissuojausta eli valjaita!

Jos olet töissä jonkun muun katolla, työn teettäjä/rakennuttaja on korvausvelvollinen, paitsi jos olet jonkun kattofirman palveluksessa ja ko. työnantajasi on sopinut rakennuttajan kanssa, että firma on vastuussa työturvallisuudesta, tällöin korvausvelvollinen on työnantaja.

Tämähän usein pientalo/omakotitalon rakennutajilta tai omistajilta  unohtuu, että vaikka he tilaavat työn joltainfirmalta, he ovat vastuussa sen firman työntekijöiden työturvallisuudesta, ellei firman kanssa ole toisin sovittu. 

Eli älkää päästäkö firman työntekijöitä katollenne, jolleivat he käytä putoamissuojaimia (valjaita)! Vaikka olisittekin sopineet, että firma on vastuussa, firma voi hyvinkin keksiä riitauttaa sopimuksen. Niin ja kirjallinen sopimus ilman muuta!

Yksin saa työskennellä, kunhan muistaa käyttää niitä valjaita! Lumenpudotukseen kannattaa muuten käyttää kattokolaa/lumenpudotinta, kuten tässä kuvassa:
http://www.turvallisuusuutiset .fi/sitenews/view/-/nid/3998/n gid/10

 

TALKKARI
ELOKUU 21, 2013.

KLO 20:07
kiitos
oolrait, kiitos vastauksesta
JANNE, 3T JA TURVALLISUUSUUTISET.FI
ELOKUU 22, 2013.

KLO 13:01
Viestiä muokattu
MARRASKUU 16, 2015. KLO 07:17
Varmista asia ja käytä suojaimia!

Kannattaa kuitenkin varmistaa asia ja muutenkin selvittää, kuka vastaa työsi työturvallisuudesta ja tapaturmista, talonmiehellä voi olla vähän epäselvää, kuka on työnantaja. Tai jos olet yksityisyrittäjä, niin sittenhän asia onkin taas mutkikkaampi, koska olet itse työnantajasi ja siten vastuussa itse omasta työturvallisuudesta ja korvauksista. Menee silloin kaiketi yrittäjän tapaturmavakuutuksen piikkiin, mutta yrittäjäpuolen asioista en ole selvillä...

Tärkeintä on, että pidät huolen ettei ainakaan mitään suurempia tapaturmia satu ja mm. hankit/vaadit kunnon putoamisvaljaat (työnantajan piikkiin)! Mm. lumenpudotuksessa, jossa joutuu liikkumaan paljon, lienee hyvä malli, jossa on sisään ja ulos -kelautuva köysi (ns. kelautuva tarrain, toimii auton turvavyön tavoin). Katso vaikkapa www.suojalaite.fi , jokatarjoaa myös käyttökoulutusta.

Lisäksi työntekijänä sinulla on oikeus kieltäytyä vaaralliseksi katsomastasi työstä. Katolla työskentely ilman suojaimia katsotaan ehdottomasti tällaiseksi. Jos työnantaja ei hanki kunnon suojaimia, voit kieltäytyä työstä pelkäämättä työpaikkasi puolesta, koska laki on puolellasi. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä alueesi työsuojeluviranomaiseen (aluehallintoviraston (avi) työsuojelun vastuualue).

 EDIT: oikea termi on "oikeus PIDÄTTÄYTYÄ työstä".

KOULUTTAJA
SYYSKUU 10, 2015.

KLO 18:58
suojaimet kattotyöskentelyssä

Yksin työskentely pääsääntöisesti kielletty

mikäli työskentelet räystäällä / putoamisvaarallisella alueella käytössä pitää olla työvaljaat sekä 2 köyttä "työköysi ja turvaköysi"tarpellisine välineineen.

Koulutus varusteiden käyttöön ja pelastussuunnitelma.

niin kutsutut talkkaripaketit eivät ole hyväksyttyjä varusteita vaan suorastaan hengenvaarallisia.

Kelautuva tarrain väärin käytettynä hengenvaarallinen 

PETE
MARRASKUU 11, 2015.

KLO 18:18
Yksin
Mikä kieltää yksin työskentelyn?
ONKO NÄIN
MARRASKUU 12, 2015.

KLO 13:54
työtä kieltäytyminen
olisko vielä voimassa työntekijän oikeutena PIDÄTTÄYTYÄ vaarallisen työn tekemisestä, ei siis" kieltäytyä"
JANNE, 3T JA TURVALLISUUSUUTISET.FI
MARRASKUU 16, 2015.

KLO 09:06
Oikeus pidättäytyä työstä

Oikea termi on tosiaan "oikeus pidättäytyä työstä". Työturvallisuuslaki(738/2002) pykälä 23 sanoo:

Työntekijän työstä pidättäytyminen

Jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle, työntekijällä on oikeus pidättäytyä tällaisen työn tekemisestä.

Työstä pidättäytymisestä on ilmoitettava työnantajalle tai tämän edustajalle niin pian kuin mahdollista. Oikeus pidättäytyä työnteosta jatkuu, kunnes työnantaja on poistanut vaaratekijät tai muutoin huolehtinut siitä, että työ voidaan suorittaa turvallisesti.

Työstä pidättäytyminen ei saa rajoittaa työntekoa laajemmalti kuin työn turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta on välttämätöntä. Työstä pidättäytyessä on huolehdittava siitä, että pidättäytymisestä mahdollisesti aiheutuva vaara on mahdollisimman vähäinen.

Jos työntekijä tämän pykälän mukaisesti pidättäytyy työstä, hän ei ole velvollinen korvaamaan työstä pidättäytymisestä aiheutuvaa vahinkoa.

JANNE, 3T JA TURVALLISUUSUUTISET.FI
MARRASKUU 16, 2015.

KLO 09:09
Yksintyöskentely korkealla

Yksintyöskentelyä korkealla ei kaiketi ole varsinaisesti kielletty, mutta sitä tulee välttää ja jotkin yritykset ovat sen omassa toiminnassaan kieltäneet.

Mm. Työturvallisuuskeskuksen Katto- ja seinätyön työsuojeluohjeet 2005 sanoo:


Yksintyöskentelyä tulee välttää katto- ja seinätöissä. Jo suunnitteluvaiheessa
tulee miettiä työryhmän tarvittava vahvuus. Mikäli työ rvioidaan sellaiseksi, että yksintyöskentelylle ei ole esteitä, turvallisuusnäkökohtiin ulee kuitenkin kiinnittää erikoisesti huomiota.


Jos yksintyöskentelevä ammattihenkilö kokemuksensa ja saamansa
opastuksen perusteella huomaa, ettei työtä voi siihen liittyvän
vaaran tai muun syyn vuoksi suorittaa yksin, hänen on pyydettävä
apua eikä häntä saa velvoittaa tekemään työtä yksin.
Yksintyöskentelytilanteissa on työntekijän määräajoin, sovitun järjestelmän
mukaisesti, ilmoittauduttava tai työntekijään o

TURVALLISUUSKOULUTTAJA
MARRASKUU 19, 2015.

KLO 12:22
Yksintyöskentely

käyttöpäätöksessä todetaan että kyettävä pelastamaan välittömästi valjaiden varaan 

pudonnut henkilö.

ja mikäli työskennellään yksin tulee työnantajan varmistaa yhteydenpito työntekijän kanssa siten , että työnantaja voi varmistua työtekijän turvallisuudesta

 

kääntäen riskien kartoituksessa pitäisi päätyä siihen ,että työvoidaan toteuttaa turvallisesti ja tarvittaessa pelastaa välittömästi. 

KAAHIA
MAALISKUU 05, 2018.

KLO 08:30
yksin katolla
teen kattotyötä yksin, kaupungin palveluksessa, korkeilla, sekä muuten vaarallisilla katoilla.mukana kulkee maanrajaan jäävä tarkkailija jolla radiopuhelinyhteys minuun.käytössä on kyllä 2 köyttä ,koulutusta on sen verran että kurssi 1 käytynä ,eli saan nousta tikapuille.varusteiden käytön olen opetellut itse (you tube).tarkkailijat on työrajoitteisia.työsuojelun mukaan ei puutteita?miten se työrajoitteinen henkilö auttaa minua putoamistilanteessa?


Kommentoi

Nimimerkki

Otsikko

Viesti

Liite  


Kirjoita ylläoleva koodi tähän kenttään


TakaisinBookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.