Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Keskustelu / Kysy-Vastaa-Kommentoi

Tauot

Ryhmät >> Kysy-Vastaa-Kommentoi >> Tauot


Aloitusviesti
ALIISA
TAMMIKUU 15, 2013.

KLO 17:33
Tauot

Olen töissä vihanneksia lajittelevassa tehtaassa. Työ on linjatyötä, jossa työtä täytyy tehdä koko ajan, eikä esimerkiksi vessataukoja ole mahdollista pitää linjan pyöriessa. Teen 8 tuntista päivää, ja päivän aikana on kaksi taukoa, joiden sanotaan kestävän 20 minuuttia, mutta todellisuudessa tauot kestävät 15 minuuttia, tai niin kauan kuin työnantaja määrää. Työaika on klo 7.00-15.00, eli ruoka/kahvitauoilta saa palkan. Joissain linjatöissä, taukoja on kuitenkin jopa tunnin välein... Ja olen lukenut että päivän aikana tulisi olla 2x12min kahvitaukoja ja yksi max 20min palkallinen ruokatauko... Voiko työnantaja siis yhdistää nämä tauot vain kahteen ? Entä onko näin vähäinen taukojen määrä sallittu linjatyössä, jossa tulee koko ajan olla valppaana ? Vastaukset
JANNE, 3T
TAMMIKUU 16, 2013.

KLO 11:05
Viestiä muokattu
TAMMIKUU 16, 2013. KLO 11:08
Asetuksia tauoista

Työaikalaki (1996/605) kertoo seuraavaa päivittäisestä tauosta:

28 § Päivittäiset lepoajat
" Jos vuorokautinen työaika on kuutta tuntia pidempi eikä työntekijän työpaikalla olo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä, on hänelle annettava työvuoron aikana säännöllinen vähintään tunnin kestävä lepoaika, jonka aikana työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikaltaan. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia lyhyemmästä, kuitenkin vähintään puolen tunnin pituisesta lepoajasta. Lepoaikaa ei saa sijoittaa välittömästi työpäivän alkuun eikä loppuun.

Jos työaika vuorotyössä tai jaksotyössä on kuutta tuntia pidempi, on työntekijälle annettava vähintään puoli tuntia kestävä lepoaika tai tilaisuus aterioida työn aikana. "

4 § Työajaksi luettava aika
" Työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä.

Jäljempänä 28 §:ssä tarkoitettuja tai sopimukseen perustuvia päivittäisiä lepoaikoja ei lueta työaikaan, jos työntekijä saa näinä aikoina esteettömästi poistua työpaikalta."

Tämän perusteella ymmärtääkseni kaikessa työssä, joita ei ole määritelty tämän lain soveltamisalan poikkeuksiin (joissa ei mainita mitään linjatyöhön viittaavaa), tulisi siis olla yksi vähintään puolen tunnin tauko.  Linjatyössäkin tulisi siis kaiketi olla yksi 30 minuutin tauko.

Linjatyössä lienee perusteltua, että työntekijä ei saisi poistua työpaikalta (jos tulee esim. äkillinen tarve mennä tuuraamaan kesken tauon) ja tällöin tauko on palkallista aikaa, kuten teillä onkin. Työpisteeltä saa toki poistua.

Lakipykälistä en löytänyt mitään asetuksia muista tauoista, kuten kahvitauoista.  Työn tauottamisesta määrää Työturvallisuuslaki (2002/738) seuraavaa:

31 § Työn tauottaminen
"Jos työ on yhtäjaksoista paikallaoloa vaativaa tai yhtäjaksoisesti kuormittavaa, työn lomaan on järjestettävä mahdollisuus tarvittaessa sellaisiin taukoihin, jotka sallivat lyhytaikaisen poistumisen työpisteestä."

Näin ollen vastaisin, että teillä tulee olla yksi 30 min ruokatauko sekä mahdollisuus pitää lyhyitä esim. vessataukoja, mutta periaattessa esim. 12 min kahvitaukoihin työnantajalla ei ole velvollisuutta, paitsi jos 12 minuutia katsotaan lyhytaikaiseksi poistumiseksi tai teidän työehtosopimuksessa asiasta mainitaan. 

Mutta on kyllä työnantajankin etu mahdollistaa riittävät tauot, jotta valppaus ja sitä myötä tuottavuus ja työnlaatu pysyy hyvänä.

 

 

MARKO, 3T
KESÄKUU 24, 2013.

KLO 09:43
työehtosopimus?

Moi,

Lisäyksenä, että kannattaa selvittää työpaikalla käytettävä työehtosopimus ja tutustua, mitä siellä sanotaan tauoista ja työajoista.

 

JÖSSES
TAMMIKUU 07, 2015.

KLO 16:48
Mennäänkö lain puitteissa?

Hei,

Työpaikallani oli aiemmin työaika 7.00-15.30 johon sisältyi 2x12min kahvitauot ruokatauon ollessa omaa aikaa (30min) nyt johtaja oli tehnyt luottamusmiehen kanssa paikallisen sopimuksen jonka mukaan uusi työaika on 6.50-15.30 johon sisältyy 20min ruokatauko (omaa aikaa) ja 2x10min kahvitauot, myös omaa aikaa. Onko tämä laillista? lepoajanhan kuuluisi olla väh. 30min, voiko sen pilkkoa niinkuin tässä tapauksessa iltapäivän kahvitauko on otettu ruokatauosta. Entä pitäisikö kahvitauot laskea työaikaan, ja voiko johtaja pakottaa omalle ajalle 2 kertaa päivässä a 10min? Sovellettava työehtosopimus on metalli ja teknologiateollisuuden tes. 

JANNE, 3T
TAMMIKUU 08, 2015.

KLO 13:27
Puolituntia mimini ruokatauko

Edellä tuli jo todettua, että 30 minuuttia on ilmeisestikin minimi ruokatauon pituus. Pitäisin myös erikoisena menettelyä, että 10 minuutin kahvitauot eivät olisi työaikaan kuuluvia. Mutta jos työaika on sopimuksessa 8 h päivässä (eikä 7,5h kuten esim. jos työaika on klo 8-16 ja puolen tunnin ruokatauko), tilanne voikin olla eri... Valitettavasti tämänkaltaiset työehtoihin liittyvät asiat eivät ole vahvinta alaamme.

Työsuojeluviranomaisiin kannattaa olla yhteydessä epäselvissä tilanteissa ja tutustua heidän sivuihinsa:
http://www.tyosuojelu.fi/fi/ty osuhdeasiat

TAMPEREEN KAUPUNGILLA
HELMIKUU 25, 2016.

KLO 04:09
Tauko / tupakka

Minimi ruokatauon pituus on jo kauan ollut 20 min., jos aika lasketaan työaikaan. Tampereen kaupungilla terveydenhuollossa on ruokatauko 20 min, joka siis luetaan työaikaan (ainakin toimihenkilöillä). Uudelle työntekijälle kerrotaan, että syödään töiden lomassa ja työpaikalta ei saa poistua, koska tauko on työaikaa. Vielä en ole kenenkään nähnyt syövän töiden lomassa.  Kahvitauot lasketaan myös työaikaan. Tupakoiville työntekijöille tämä on todella raskasta. Ensin poltetaan ketjussa ennen työpaikalle menoa. Osa työntekijöistä noudattaa sääntöä tunnollisesti ja osa ei, mutta tasa-arvon näkökulmasta kyselen pääseekö kaupungin työsuhteessa millään tauolla tupakalle ? Onko siis kahvitaukokaan omaa aikaa ? Tupakkapaikkaa ei ole jokaisessa kaupungin työpaikassa, joten tupalle meno tarkoittaa kadulle menoa ja poistumista työpaikan tiloista.

SAMI
HEINÄKUU 27, 2016.

KLO 22:24
Kuuden tunnin työaika määräaikaisessa työsuhteessa / kahvi-/ruokatauko
Hei, kysyisin tuollaisessa työsuhteessa olevana työntekijänä, miten nuo tauot menee? Työskentelen nyt ravintola-alalla kuljettajana (ei sovelleta ATK:n TES:siä) vaikkakin kuljetan ruokaa (?) Mutta miten ne tauot menee? Kuulema ruoka kuuluu sopimuksen mukaan ilmaiseksi mutta tauot ei. Kahvia kun en juo niin voinko seillaisen tauon pitää lyhyeeseen ruokailuun?
UMMIKKO
SYYSKUU 20, 2016.

KLO 19:24
suorapäivä

työpaikallani on käytössä 

7.5h työaika eli suorapäivä 20min tauko sisältyy työ aikaan

miten käytännössä toteutuu esimies sanoi että tauot pidetään siirtymä ajalla työ maalta ei saa poistua.

kyseessä monta kohdetta joiden välit kuljen kävellen sovitusti,

onko oikein että se on omaa aikaani kohteet ovat lähekkäin 

MIGUELO
LOKAKUU 16, 2016.

KLO 15:25
onko fine?
hei minulle on lykätty aamuvuoro 6.00-12.00 ja sitten vielä 16.00-19.00 iltakokoukseen onko tämä fine?? Teen siis töitä ymppispäiväkodissa
UUPUNUT
HELMIKUU 15, 2017.

KLO 21:05
Ei taukoja

Hei!

Aloitin uudessa työssä ja meillä ei ole taukoja ollenkaan 8 tunnin aikana. Ei kuulemma ehdi pitämään. Minulla on myös kokoaikainen sopimus, mutta palkkaa ei makseta päiviltä jollin työtä ei ole tarjolla. Vaikka työsopimus on 40h/kokoaikainen.

LÄHIS
ELOKUU 24, 2017.

KLO 21:17
Voiko esimies puuttua taukoon kuinka paljon? (hieman muuhunkin)

Hei,

Tässä vähän mietin että miten paljon esimies voi taukoon puuttua? Olen töissä päiväkodissa ja siellä on tullut hieman erikoista käytöstä parilta työkaverilta. He ovat vihdoin saaneet tahtonsa läpi elikkäs, oma kahvitauko pitäisi viettää omassa ryhmässä ja et saa jutella kuin vain oman ryhmän hoitajien kanssa. Myöskään ulkona tai missää muuallakaan töissä et saa sanoa muille työkavereillesi yhtään mitään. Hyvä jos saa sanoa jos jollekkin lapselle on käynyt jokin pieni tapaturma esim. ulkona tippunut keinusta. Esimies katselee ikkunasta ettei kukaan hoitaja puhu keskenään ulkona ja vahtii myös sisällä hyvin aktiivisesti, varsinkin kahvitauolla. Miten tähän asiaan voi enää vaikuttaa? Kyselen nyt koko muun henkilökunnan puolesta. Eli tämä asia päätettii niin että 2 hoitajaa, 12:ta halusivat näin ja muut olivat vastaan. Esimies kuitenkin päätti että näin tehdään koska nämä kaksi hoitajaa eivät tunne itseään tervetulleeksi muutoin. JA tässähän pitää tietää se, että he eivät hoida omia töitään niin kuin pitäisi. He laittavat hoitajat tekemään omat hommansa ja jättävät oman pienryhmänsä yksin. Ja tosiaan esimies tämän tietää mutta ei tee asialle mitään. Alamme olemaan neuvottomia... Joten jos osaat auttaa, niin arvostamme neuvoja erittäin paljon, Kiitos! :)Kommentoi

Nimimerkki

Otsikko

Viesti

Liite  


Kirjoita ylläoleva koodi tähän kenttään


TakaisinBookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.