Käyttäjätunnus

Salasana


Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy3T Opetusmultimediat
3T Riskinarvointi
Oikeuden päätökset
Muu materiaali

TS-valtuutettulisenssi
3T Kouluttajalisenssi
3T eOpisto
Asiakaskohtaiset
Monimuoto

3T Lakiseuranta
HSEQ Monitor
3T Kulttuurimittari

» TS-PÄÄLLIKKÖLISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Perehdytä henkilöstö työväkivallan hallintaan

19.09.2019 - FT Marita Hyttinen, Senior OHS Specialist, EcoOnline Oy
Joka kolmannella suomalaisella työpaikalla on esiintynyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa kolmen viime vuoden aikana. Erityisen yleistä väkivalta on sosiaali-, terveys- ja koulutusalalla. (STTK)


Väkivaltaa on esimerkiksi huutaminen, nimittely ja haukkuminen, fyysisellä väkivallalla uhkailu ja pahoinpitely eri muodoissaan.


Työssä pahoinpitelyjä ilmoitetaan vakuutusyhtiöille vuosittain lähes 700. Työtapaturmia, joissa on potkuja, puremista, sylkemistä tms. on yli 4 000 tapausta. (TVK)


Läheltä piti -tilanteet eivät näy tilastoissa. Niitä on huomattavasti enemmän. Joillakin toimialoilla työntekijä kokee lähes päivittäin henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Jos kokee väkivaltaa, siitä on tehtävä poikkeamailmoitus työpaikan käytäntöjen mukaisesti, tietyissä tapauksissa myös rikosilmoitus. Poikkeamailmoituksia ei kuitenkaan aina tehdä. Esimerkiksi hoitajat voivat kokea väkivallan kuuluvan heidän työhönsä ja tilanteiden olevan osa normaalia arkea. (Tehy)


Arkipäivää kuvastaa ensihoitajana työskentelevän Tehy-lehdessä bloggaajan kirjoitus työstään:


”S****na! Haista v***u, kuuletko! Haista v***u!” Istun turvavöissä potilasta vastapäätä ja ylläpidän kasvoillani mahdollisimman neutraalia ilmettä. Hillitsen itseäni, etten vahingossakaan triggeröi potilasta enempää. Tähyilen ulos ambulanssin ikkunasta – jokohan kohta alkaisimme olla perillä sairaalassa? Potilas karjuu solvauksia keuhkojensa koko kapasiteetilla, ja minulla alkaa särkeä päätä 45 minuutin möykän jälkeen. En oikeastaan edes tiedä, mikä potilastani harmittaa, sillä hän ei vastaa kysymyksiini. Hän vain huutaa, kiroilee ja haukkuu minua!”


Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on oltava riskikartoituksiin pohjautuvat ohjeet, kuinka väkivaltaa ennaltaehkäistään ja kuinka väkivaltatilanteissa toimitaan. Perehdytys ja systemaattinen koulutus takaavat, että ohjeiden mukaan toimitaan. Mutta lisäksi vaaditaan varsin paljon empatia- ja vuorovaikutustaitoja, jotta osaa toimia oikein esimerkiksi edellä kuvatussa tapauksessa ja saa tilanteen rauhoittumaan tai edes sellaiseksi, että voi hoitaa oman työnsä vahingoittumatta.


Monille alalla toimineille on karttunut hiljaista tietoa, jota olisi hyvä saada muidenkin hyödyksi, pienistä vuorovaikutusvinkeistä teknisiin keinoihin. Tätä tietämystä on jo koottu EcoOnlinen e-oppiin, jota on pilotoitu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä ja jonka käyttöä nyt laajennetaan. Alustavissa tuloksissa toteutustapaa ja helppokäyttöisyyttä kiiteltiin ja sisältö koettiin hyödylliseksi. Sisältöön toivottiin kuitenkin lisää nyansseja.


Keva on myöntänyt kuntayhtymälle nyt kehittämisrahaa näiden nyanssien tuottamiseen: Yleismuotoista – koko sotealalle tarkoitettua digimateriaalia – täydennetään yksikkö- tai tehtäväkohtaisella ohjeistuksella. Tavoitteena on saada aikaan ”kokonaisvaltainen työväkivallan ennaltaehkäisyn toimintamalli”.


Ecoonlinella on aiheeseen liittyvä eOppi sosiaali- ja terveysalalle. Lisäksi saatavilla on kaikille toimialoille sopivat eOpit:


• Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen
• Väkivallan ennaltaehkäisy ja jälkihoito työpaikalla
• Epäasiallinen kohtelu työpaikalla


Ota yhteyttä: myynti@ecoonline.com Puh. 046 7121133


Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hankevastaava: Työhyvinvointipäällikkö Marita Simola, marita.simola@phhyky.fi


Kirjoittaja:
FT Marita Hyttinen, Senior OHS Specialist, EcoOnline Oy

Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.